fbpx

Egy ideje tervezik, de idén még nem bontják le a fizetős kapukat Horvátországban. Íme a 2024-es autópálya díjak és üzemanyagárak Horvátországban, amit tudnod kell, mielőtt elindulsz.

Hamarosan jelentősen átalakul a horvát autópályák díjfizetési rendszere. A végső kialakítás a tervezettnél lassabban halad, éppen ezért 2024-ben a nyári szezonban még a megszokott, kapus módszerrel zajlik a fizetés. Jó hír azonban, hogy az árak 2023-hoz képest nem változtak.

2016-ban merült fel először az új díjfizetési rendszer bevezetésének ötlete. A jól ismert matricák helyett azonban egy kettős megoldás mellett döntöttek.
Az útdíjak érintésmentes beszedése ENC-eszközökön és automatikus rendszámfelismerőn keresztül történik. Az új rendszert Horvátország valamennyi autópályáján bevezetik. Továbbra is annyit kell majd fizetni, amennyi kilométert megtettünk. Ehhez várhatóan egy applikációt kell használni és regisztrálni az autónkat.
Az új díjfizetés több mint a tízszeresére növeli a kapacitást, így megszűnhet a fizetős kapuknál lévő hosszú várakozás.
De ez még csak a jövő, korábbi hírek szerint 2024 év vége, de a nyertes pályázó kihirdetésének csúszása miatt már inkább 2026 a céldátum.

Horvátország autópálya díjak 2024-ben

A 2024-es horvátországi hivatalos autópálya díjtáblázatot megtalálod a horvát HAK oldalán, de segítségül néhány népszerű úticél díja személyautókra.

Az első szakasz a magyar-horvát határt elhagyva
Gorican–Zágráb: 5,8 euró.

A főváros után:
Zágráb–Rijeka: 9,2 euró
Zágráb–Krk sziget: 8,1 euró (a Krk-híd ingyenes)
Zágráb–Zadar észak (Vir sziget, Nin): 16 euró
Zágráb–Zadar dél: 16,5 euró
Zágráb-Benkovac (Pakostane): 17,6 euró.

A határtól Pakostane összesen 46,8 euró (kb. 18 300 Ft)

Az aktuális horvát üzemanyag árakat ITT találod.

ENC vagy nem ENC?

A horvátországi utazások alkalmával népszerű eszköz az úgynevezett ENC, ami egy horvát útdíj fizető eszköz, aminek segítségével előre kifizetheted a várható autópálya használati díjat. Ezt magad is megvásárolhatod, de számos helyen lehet bérelni. Ezzel több mint 21 százalék kedvezmény érhető el, de a bérleti díj ezt nagyjából fel is emészti. Gyors áthaladást is ígér a kapuknál, azonban a legtöbb helyen nincs vállalhatatlanul nagy sor, kivéve Zágráb-Lučko. Itt azonban a külön ENC sor a “hagyományos” kapuktól alig pár tíz méterre válik le, de gyakorlatilag itt is megszűnt már a külön ENC sor, a képek alapján bárki, bármelyik kaput használhatja.
Ezzel együtt természetesen lehetnek kapuk, szakaszok, ahol némi előnyre lehet szert tenni az ENC használatával.

Csak a kapuk előtt válik külön a korábbi ENC sor Zágrábnál a tenger felé, de gyakorlatilag már mindegyik kapu fizetős és ENC egyben

A kapukon való gyors áthaladás legjobb módszere az előre kiszámolt pontos készpénz, vagy a bankkártyás fizetés.